Grattis Annika Berglund! Vi valde ditt namnförslag till renkalven.

IMG_5240

Nu har vår renkalv äntligen fått sitt namn! Det var oerhört svårt att välja, eftersom det kom så många namnförslag. Många bra namnförslag! Men, efter noga övervägande från vår jury, så valdes namnet Messi. Namnet är en omskrivning av det samiska namnet Miessie som betyder renkalv. Annika Berglund är därmed vinnare av en weekend i vår lägenhet. Vi hoppas att du får en riktigt härlig upplevelse hos oss. Tack alla för er medverkan. Nu har vi många namnförslag inför framtidens kalvar.

Posted in Renbiten | Leave a comment

Information about the sami culture at Fulufjället

Welcome to Fulufjällets “Nature room” at all Thursdays in July (except the 3/7) at. 14:00. There we will show slides about “Sami-eight seasons people” with images from our beautiful area and the work as reindeer herders during the different seasons.
At 15:00 we serve coffee and dried reindeer meat, for those who want to hear more.
Everything is free!
Welcome!

Posted in Renbiten | Leave a comment

Hjälp oss namnge vår nya familjemedlem och vinn en helg i Grövelsjön.

IMG_5239

 

Vi har fått ännu nu en liten familjemedlem! Under nattens kalvmärkning såg vi den här lilla sötnosen svårt skadad. Troligen är det en örn som försökt ta sig en mumsbit, men misslyckats. Kalven skulle ha avlivats, men vi bestämde oss för att ta hem den och försöka få den att överleva. Efter nästan en timmes veterinärbesök, så är den nu hemma hos sin nya familj.

Ha chansen att vinna en helg i fantastiska Grövelsjön!
Kalven behöver ett namn och ni har chansen att hjälpa till. Fram till den 5 juli kan ni maila eller ringa in just ert förslag till namn. Väljer vi just ditt namn, så vinner ni en helg i vår lägenhet. Här finns 12 bäddar, med gott om plats för den stora familjen eller sällskapet. Juryn består av vår familj och vår dotter Celina har utslagsröst. Namn och vinnare presenteras på vår hemsida. Kontakta oss via info@renbiten.se eller telefonnummer 070-5779376.

IMG_5240 IMG_5243

Posted in Renbiten | Leave a comment

Årets första kalvmärkning är avklarad!

I natt hade vi årets första kalvmärkning. Härligt att få träffa alla släktingar och vänner samlade, för till kalvmärkningen kommer alla som har möjlighet. Även våra små barn studsar ur sängen efter endast någon timmes sömn. Vår dotter Celina och barnbarnet Tobin kämpade på och lyckades fånga en och annan kalv. Lätt är det inte! Först ska man se vilken kalv som följer sin vaja, sedan ska öronmärkningen kontrolleras så att det är rätt märke och till slut ska man lyckas kasta fast den med lassot. Dessutom ska man ha koll på hur långt lasso som man lindat upp, för kort eller långt fungerar inte. Även om det var en kall kväll så är det ändå lika magiskt som det brukar.

IMG_5225

IMG_5230IMG_5233

Posted in Renbiten | Leave a comment

Lahkoe Jovnesåhkoe gaajkide dovnide!

Glad midsommar till er alla!
Våra öppettider är 10.00-14.00 hela helgen.
Välkomna!

P1000487

Posted in Renbiten | Leave a comment

Lahkoe Jovnesåhkoe gaajkide dovnide!

Happy Midsummer to you all!
Our openhours are 10:00 to 14:00 throughout the weekend
Welcome!

P1000487

Posted in Renbiten | Leave a comment

Sapmi awards vinnare är korade!

Nu är årets Sápmi awards till ända. En tävling som omfattar hela Sápmi, alltså Norge, Sverige, Finland och Ryssland och som går ut på att lyfta den samiska kulturen i sina respektive länder. I år vann Vanja Persson den mycket ärofyllda titeln “mest kunniga kvinnliga renskötare”. I kockarnas kamp segrade Máret Rávdná M Buljo och i slöjdkategorin vann Jon Tomas Utsi.  Grattis alla!!

Posted in Renbiten | Leave a comment

Boken “Café i Dalarna” har getts ut!

cafe dalarna

Att fika sig igenom Dalarna är inget man gör i en handvändning. Från det sydligaste caféet till det nordligaste är det en sträcka på över 350 km. I boken finns ca 50 caféer utvalda. Caféer för alla möjliga och omöjliga. Caféer med så mångfacetterade inriktningar att man inte riktigt tror det är sant. En kittlande och annorlunda smakresa från Bergslagen i söder, till kaffe på Renbitens vis i norr. Det är med spänning vi inväntar leveransen med de nya böckerna redan nu i veckan! 

 

Posted in Renbiten | Leave a comment

Besök av turoperatörer i Grövelsjöfjällen

Under bright sunshine and a great day, Renbien was visited by Scandinavian Heartland and a lot of tour operators from Germany, Holland, England and Denmark. Lovis and Vitjie did their best to charm the guests and layed down beside their newfound “reindeer”. We hope that they found the experience so good that they will bring some more guest to our mountains and us.

Gäster från hela världen

Posted in Renbiten | Leave a comment

Jon-Henrik vinnare i Talang 2014!

Ett stort grattis till Jon-Henrik Fjällgren efter att ha vunnit TV3´s Talang 2014! Vi ser fram emot han skiva. Vi är stolta över Jon-Henrik, som fått hela Sveriges hjärtan att beröras av sin jojk. Jon-Henrik final

Posted in Renbiten | Leave a comment