Renbiten på Idre fjälls julmarknad

I morgon är det dags för årets julmarknad på Idre fjäll. Som vanligt finns vi med bland utställarna. Här hittar ni de perfekta julklapparna och det goda renköttet till julbordet. Julmarknaden håller på mellan kl. 13-17, men det finns även andra aktiviteter både före och efter marknaden, som ex. att träffa tomten, åka släde mm.
Välkomna!

Posted in Renbiten | Leave a comment

Nu bär det iväg till Stockholm med renkött

IMG_1735På lördag kommer vi till Stockholm med leverans av årets renkött. Allt är förpackat, märkt och fruset, så det är bara att stoppa in i frysen. Det finns också fjällfisk, rökta produkter mm.
Än finns möjlighet att göra en sista minuten beställning. Kontakta oss för mer information.Tel. 070-5779376

Posted in Renbiten | Leave a comment

Nu har vi haft årets sista renskiljning…

 

Idre samebys sista renskiljning för året Idre samebys sista renskiljning för året

Det är med glädje vi konstaterade att några fler procent av våra renkalvar har överlevt sommaren och hösten. Även om det är en väldigt liten ökning, så känns det i alla fall skönt eftersom det i flera år stadigt minskat.

Dalatidningar var där för att göra ett reportage och filmade samtidigt under arbetet. Det var en mycket trött dotter som kom hem med träningsvärk i hela kroppen efter att ha kämpat hela dagen.

Vill ni se filmen och läsa vad som står i tidningen, gå in på sidan http://www.dt.se/dalarna/alvdalen/fler-renkalvar-har-overlevt

Posted in Renbiten | Leave a comment

Renköttet gör dig sund och vacker!

IMG_3369Att renköttet är oerhört nyttigt och gott visste nog många, men nu har norska forskare även visat att renköttet är “rena hälsobomben”, då man fann naturligt Taurin i det. Taurin är en organisk syra som vi behöver bl.a i vår galla. Taurin ökar bl.a. blodinnehållet och syresätter därmed musklerna bättre. Detta minskar muskeltrötthet, ökar uthålligheten och prestationsförmågan. Det motverkar också de negativa effekterna från koffein. Visst är det spännande?!

Vill du läsa mer besök sidan: http://www.nrk.no/nordland/forsker-fant-helsebombe-i-reinkjott-1.6988217

Posted in Renbiten | Leave a comment

Nu är det dags att beställa årets renköttskartonger!

IMG_1735Den 13-14 december planerar vi att göra en resa till Göteborg och Eksjö området. Det innebär att det är hög tid om du vill beställa våra renköttskartonger. Senast den 15 november måste vi ha din beställning, men ju tidigare desto bättre. Först till kvarn gäller.
Kontakta oss via kontaktformuläret på hemsidan, via mail info@renbiten.se eller ring oss på tel. 070-5779376. Vi kommer även att göra en resa till Stockholmsområdet, men återkommer med datum om detta.

Självklart går det bra att beställa från vårt övriga sortiment. Kontakta oss, så skickar vi en sortimentslista.

 

Posted in Renbiten | Leave a comment

Smak på Sápmi- vinnare i Årets Svenska Måltidslitteratur

Smak på sapmiVad stolt vi är!
Den bok som vi delvis var med att skapa har fått pris som Årets Svenska Måltidslitteratur!! Häftigt!
Motiveringen lyder: “Ett tomrum är fyllt! Äntligen ser vi den samiska matskattens rikhaltighet, från “Gurpi” till “Gáhkku”, nerkokt till en kompakt smakstark volym av smått historisk karaktär har Smak på Sápmi utsett som Årets Svenska Måltidslitteratur”.
​[Läs pressutskick]

Vi hoppas att många fler vågar uppleva det fantastiska renköttet och att prova andra, nya detaljer från renen. Inte enbart renskav, filé och rökt renbog.
Självklart finns boken att beställa eller köpa i vår butik.
Välkomna!!

Posted in Renbiten | Leave a comment

News at our shop!

Ny bok om sydsamiska bällingskor

Sami, “bällingshoes” in new book!
Lena Persson is one of Sápmi’s most talented craftsmen and has recently come out with a book on the South Sami “bälling”shoes.

With interviews from all over the South Sami area, Lena has been able to provide descriptions of six different shoe models on how to butcher, drying, packing, pattern, etc.. That there were so many variations surprised many and now, thanks to Lena Persson, knowledge preserved for the future.
Of cause the book is on sale in our store.

Do you want to read more? Visit http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=2327&artikel=5979427

Posted in Renbiten | Leave a comment

Today, it´s the day of coffee!

 

Vad är mer avkopplande än eldens knaster?!

Today is the day of coffee. Out of all types of coffee, there is no greater favorite than boiled coffee. Peter recommends:
Ideally, the coffee is boiled over an open fire and most importantly. It must take time to boil the coffee. A moment of silence while the fire grows, water boils up and then, waiting for the coffee to slowly sink to the bottom. A time for reflection and relaxation, where a piece of dried reindeer lifts the taste to heavenly heights.
Second  to the favorite, it is for Peter to the early morning drinking his cup in silence before the house wakes up and preferably with one of his mother’s homemade cakes. After it is recommended to crawl into bed and have a short snap och sleeping again.

In our shop we serve today homemade apple and blueberry pies with boiled coffee and a piece of dried reindeer meat in the cup. Welcome!

Posted in Renbiten | Leave a comment

Nyhet, färskt renkött!

IMG_1735För första gången på många år så har vi Sarvslakt!
Det innebär att vi erbjuder färskt renkött från Septemberslaktad ren (finns knappast något godare).
Här finns möjlighet att köpa helkropp, renköttskartonger fyllda med stekar, renskav och färs, eller enbart detaljer. Välkomna!

Posted in Renbiten | Leave a comment

Jakt rea i butiken!!

Vad är mer avkopplande än eldens knaster?!Nu drar jakten igång och vad kan vara bättre att fylla säcken med än Gorpi, produkten som vi vann TV4´s program “Sveriges skönaste gårdar”, rökt renbog och torkat renkött. Det finns knappast något godare än att steka Gorpi över öppen eld och äta på smörgåsen!
Just nu erbjuder vi Gorpi och rökt renbog och härliga ylletröjor till 10% rabatt.
Perfekt till jakten eller fjällvandringen.

Välkomna!

Posted in Renbiten | Leave a comment