Resa till Göteborg

På fredag alt. lördag morgon kommer jag att resa till Göteborg. Den som önskar att jag tar med något från vår butik är välkomna att höra av sig. Här finns renkött, fisk, skinn och horn samt många fina presenter. Kontakta mig via mail info@renbiten.se eller mobil 0705779376.

Posted in Renbiten | Leave a comment

Lahkoe Jovnesåhkoe gaajkide dovnide!

Vi önskar er alla EN GLAD MIDSOMMAR!

P1000487

Posted in Renbiten | Leave a comment

“Smak på sapmi” är nu Världens bästa kokbok!!!

Smak på sapmiFör ett par år sedan hade vi en workshop här i Grövelsjön i syfte att ta fram recept på annat än renfilé, renskav och rökta stekar. Det blev en succé!
Istället för en broschyr som vi först tänkt oss, så blev det en bok. En kanonbra bok som nu också blivit VÄRLDENS BÄSTA!!!
Ett stort grattis Slowfood sapmi som tagit fram boken och till Victoria Harnesk och Anna-Marja Kaddik som skrivit den.

Läs mer: http://nebula.wsimg.com/1109247129ee568e81b38eb9a0298580?AccessKeyId=C9795D6D7289D34FDA12&disposition=0&alloworigin=1

Posted in Renbiten | Leave a comment

Hjälp oss hitta rätt namn till renkalven och vinn en helg i Grövelsjön

Lillkalven

För en vecka sedan fick vi en väldigt glad överraskning när vi gick till renhagen. Vår älskade ren Lovis hade fått en kalv under natten. En svart liten hankalv  som var riktigt pigg och nyfiken. Trots att hon själv aldrig fått dia sin mamma, så hade hon fixat allt galant.

Hjälp oss att hitta rätt namn till kalven och ni har chansen att vinna en helg i vår lägenhet. Vår dotter är ensam jury och namnförslagen måste vara hos oss senast den 7 juni. Vinnare kommer att kontaktas via mail eller telefon och presenteras på vår hemsida. Kontakta oss via info@renbiten.se, eller facebook “renbiten”.

 

 

Posted in Renbiten | Leave a comment

I väntan på en riktig tuffing!

Helena WI helgen väntas en mycket spännande tjej komma till oss. Helena Witlock är en mycket naturintresserad och äventyrslysten tjej som tydligen inte kan få nog av fjäll och äventyr.

I februari startade hon sin resa på skidor från Treriksröset och väntas alltså komma till Grövelsjön under valborgshelgen. Men, det räcker inte med äventyr för Helena. Härifrån ska hon sedan cykla, ända ner till Svinesund för att sedan byta färdsätt igen och paddla kajak hela Sveriges kust upp till Haparanda.

Men för en tuffing som Helena, räcker inte ens det!!!
I Haparanda byter hon återigen färdsätt och cyklar tillbaka till Trerikröset och ska sedan vandra hela vägen ner till Grövelsjön, där slutmålet är!!!
Om allt går som hon planerat ska hon komma tillbaka hit i oktober. Gissa om vi kommer att ordna ett välkomstfirande för henne!

Jag törs inte ens tänka tanken på hur många mil som hon avverkar!.
Dessutom så har hon torkat nästan all sin färdkost själv och vad jag hört så är hennes potatisgratäng toppad med torkad renstek en riktig hit.
Vill ni läsa mer och följa hennes så besök hennes blogg

https://turkosabandet.wordpress.com/

Posted in Renbiten | Leave a comment

Invigning av Idres nya bibliotek

UGGLA_1

Lördagen den 18 april  klockan 11-14 är det invigning av Idres nya bibliotek på övervåningen i kommunhuset. Förutom invigningcermonier och sagostund, så kommer det att bjudas på kokkaffe och olika tilltugg från Renbiten. Välkomna!!

Posted in Renbiten | Leave a comment

Smak på Sápmi, kan bli världens bästa historiska matbok!

Smak på sapmiBoken Smak på Sápmi är bland de nominerade i tävlingen Gourmand Cook Book Awards. Boken tävlar för Sverige i kategorin ”Världens bästa historiska matbok” och har kommit med på ”The short list”, vilket innebär ett steg närmare vinst.
Vi håller tummarna!!!
Vill ni läsa mer?
Besök http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=2327&artikel=6126976

Posted in Renbiten | Leave a comment

Hur mycket är vi beredda att betala för kött?

IMG_1735

Läste en artikel om Kobe kött, ett kött som kostar upp till 5000 kr/kg. Oj spännande, tänkte jag och läste vidare. 5000 kr, när en del kunder tycker att renköttet har ett högt pris, trots att det inte ens är en 10 del av Kobeköttets pris.

Ännu mer spännande blev det när jag läste vidare.
Kobekossor får endast födas upp i Kobe där det finns ett bergsklimat med ren luft och vatten. De innehåller en hög andel omega 3 fett. De får en individuellt anpassad kost och köttet är väldigt mört. Dessutom ryktas djuren dagligen. För att få kallas Kobe måste köttet ha en kraftig marmorering av fett.  Köttet transporteras sedan från Japan till hela världen.

För mig låter det som renköttet är ännu bättre!!
Renarnas levnadsförhållanden är att vandra “fritt”mellan fjäll och skog i en miljö med ren luft och friskt vatten. De får en mycket väl anpassad kost, eftersom de själva väljer fritt vad de vill äta. Renen är dessutom ett djur som är mycket noga med vad de äter.
Renköttet innehåller endast omega 3 fett, inte “en hög grad” som Kobe djuren har.
De ryktas inte men får massage och behandling dagligen av naturens egna krafter. Dessutom en fantastisk motion. Renköttet är oerhört mört och behöver inte ens hängmöras. En kund sa en gång ” nu har jag upptäckt att renen är det enda djuret som enbart består av fileér” (detta efter att han provat både filé, entrécote och innanlår). Det är väl marmoreringen som är skillnaden mellan Kobe och Renköttet, men i mitt tycke så är renköttet tillräckligt saftigt och mört. I Norge utgavs för ett tag sedan en rapport som visade att renköttet troligen var världens hälsosammaste kött och skulle kunna klassas som hälsokost.
Dessutom finns ingen möjlighet för samebyarna att öka mängden renkött, eftersom varje sameby har ett maximalt antal djur som de får ha, oavsett hur många som försvinner till ex. rovdjuren. Renköttet kommer därigenom alltid att vara ett exklusivt kött. Renköttet finns också på mycket närmre håll än Japan…

Så, hur mycket är vi beredda att betala för renköttet??
Här är länken till artikeln:

http://www.dn.se/sthlm/kobekottet-har-kommit-till-stockholm/

 

Posted in Renbiten | Leave a comment

I morgon gäller det!!

Trodde aldrig att vi skulle längta till att få se melodifestivalen, men i morgon lördag kommer hela familjen att hålla tummarna och sitta bänkade framför TV´n. Att få uppleva Jon-Henrik Fjällgren framträda med jojk och att få se bl.a. vår brorsdotter Jannie Staffansson dansa är riktigt mäktigt!! I melodifestivalen!! Vi hoppas att han kommer att  gå vidare och att han vinner ALLT! Det är han verkligen värd. Lycka till Jon-Henrik, dansarna och kören!

Posted in Renbiten | Leave a comment

Every hearts dag, Valentines day!

Kärlek!!!

 

I have no idea how many “theme days” there are in the calendar, Cinnamon Bun Day, Father’s Day, the foot’s day, and so on. However, is there any more important dayy  than “Valentine’s Day”? A day dedicated to providing love and care. It is important to give love every day, but it might be good to get a little extra reminding.

According to Wikipedia characterized “Love” it is a “wanting to give unconditionally”. We want to give you a lovely relaxing time and offers therefore a cup of coffee in our store. In addition, we serve freshly baked “love mums”.
Welcome!

Posted in Renbiten | Leave a comment