Smak på sápmi

Gorpitillverkning på gång. Gorpitillverkning på gång.

Samerna har i årtusenden levt i ett arktiskt klimat på vad den karga naturen ger vilket är ett bevis på att det det samiska köket innehåller alla näringsämnen som människan behöver. Ren, älgkött, fisk, bär och örter är de viktigaste råvarorna i det samiska köket.

 

 

Renbitens egenproducerade renkött
I vår butik hittar ni vårt egenproducerade renkött, älg, vildfångad fisk och en mängd andra delikatesser från olika producenter i området. Här finns hembakad stomp (nationalbrödet i Idre), sylter och marmelader.
När det gäller renkött kan vi nästan erbjuda allt från renen. Här finns både färskt, fruset renkött, suovas, varmrökta produkter, korvar, torkat renkött och mycket mer.
Kontakta oss för mer information eller besök vår butik. Välkomna!

”Renen- världens hälsosammaste kött”
Resultatet av naturen, renen och renskötarens arbete är ett naturproducerat livsmedel av högsta kvalitet. En studie som gjordes i Norge visade att renkött troligen är världens hälsosammaste kött. Det innehåller alla essentiella ämnen som finns i fisk, men även viktiga ämnen som selen. Renarna lever ett fritt liv under god omvårdnad och enbart på naturens bete utan tillskott av antibiotika eller hormoner. Renen varierar sitt bete mellan olika årstider. Under sommaren betar den proteinrikt gräs och örter, men tar då gärna endast topparna av växterna där det är minst växtfibrer. Under hösten tillkommer svamp, bär och andra växter i dalgångarna. Under vintern förflyttar sig renen österut till de mer lavrika skogsområden och under våren vänder renen åter västerut till fjället där renkalvarna föds.

Nyttigt fett
Renkött är både magert, vitamin- och mineralrikt. Som naturbetande djur har renen ett mineralrikt kött med järn, selen, kalcium m.fl. mineraler som är nyttiga för människan. Fetthalten ligger i genomsnitt på tre procent och är fleromättat, så kallad nyttigt fett. Renkött är också en bra vitaminkälla med innehåll av A, B, C och E-vitamin och proteinhalten är så hög som 22 procent.