Livallen

livallen-flygbildMitt i fjällvärlden långt från mänsklig bebyggelse och vägar, finns en underbar fäbodvall med en omtalad naturskönhet. Här finns möjlighet att bo för er som vill komma bort från vardagens stress och uppleva tystnad och rofylldhet. Här finns också fint fiske i närheten.
På fäboden saknas moderna bekvämligheter. Det finns ingen el indragen och vattnet hämtas i kallkällan som rinner genom fäboden. Matlagning  sker på vedspis eller gasolkök. Stugorna är utrustade med det mesta som behövs i ett kök samt täcken och kuddar. Sänglinnen och handdukar finns även att hyra.

Fäboden ligger i dalgången mellan Lillvätteshågna och Hällsjövålen, 8 km vandring från Lövåsen, eller 12 km från Foskros.

År 1Resized_20170127_085603 (1)761 fick Idrebon Jöns Jönsson rätten att bygga upp fäbodvallen och flytta dit med sina djur, hela vägen  från Idre. Här har det vissa år varit boende året runt och här har det hänt stora tragedier. Människoöden som till och med nått hela vägen till Kung Oskar den I, dock utan upprättelse. 1986 var sista året med fäbodbruk, men även senare har det funnit verksamhet med djurhållning. I dag finns inga djur på fäboden förutom tillfälliga besök av exempelvis renvajorna, älg eller något annat vilt.

Vill ni bo på fäboden?

P1030708Storstugan:
Här finns det plats för 6-8 personer. I stugan finns en enkelsäng samt en våningssäng med plats för 3-4 personer. På loftet i finns plats för ca 4 madrasser att sova på. Täcken och kuddar finns.

Pris sommar: 750 kr per natt eller 3500 kr per vecka.
Pris vinter: 950 kr per natt eller 4500 kr per vecka.

IMG_8888Lillstugan:
Stugan är liten och mysig med plats för 2-4 personer.(Två enkelsängar som är 100 cm. breda). Även här finns en vedspis och ett gasolkök för matlagning och värme.

Pris sommar: 400 kr per natt och 2000 kr per vecka.
Pris vinter: 600 kr/ natt eller 3000 kr per vecka

Andra byggnader på fäboden

IMG_8885

Störröset (eldpallskoja):

Det här huset är det äldsta på fäbodvallen och har historiskt hyst boende året om. Störröset var ofta det första huset som byggdes på fäbodvallen och här lagades ofta maten, gjordes ost och messmör. Självklart får ni som bor på sätervallen använda huset för härliga kvällar kring eldstaden eller matlagning under dagtid.

P1030826Mejeribua:

Dåtidens kylskåp.
Genom det här huset rinner en bäck som året om håller en temperatur på + 4 grader. Här förvarades tidigare all mjölk, men även  mat som behövde kylas.  Ett perfekt kylskåp som även ni gäster får använda. Vi rekommenderar er också att passa på att dricka av det fantastiskt goda och hälsosamma vattnet som rinner i bäcken.

IMG_0959Fjöset (ladugården):
Här har tidigare funnits både kor, hästar, getter och höns. Tyvärr finns inte några djur på fäboden längre.