Slutspurten på vår tävling om “bästa renköttsreceptet”

Nu är det hög tid för alla er som inte lämnat något recept till vår tävling. Alla recept, enkla, traditionella, nyskapade, för fina middagar osv. osv. är välkomna! Det viktigaste är att det är tillagat av renkött. Den sista maj kommer vi att lotta ut en vinnare. Många fina recept har inkommit, men fler behövs!
Recepten kommer sedan att läggas ut på hemsidan som tips för er alla som är sugen att prova något nytt.

Renkött är ett av de allra bästa kötten man kan använda. Som naturbetande djur, är renköttet rikt på järn, selen, kalcium och många andra mineraler. Det är också en bra vitaminkälla när det gäller A, B, C och E-vitamin. Proteinhalten är högre än hos annt kött och dessutom innehåller det nyttigt omega 3-fett.

Idag är det mer och mer populärt att förpacka kött i gas. Anledningen är att köttet då får en röd färg som om det är nyslaktat och man kan förlänga hållbarheten. Problemet är att gasen också förstör köttet. Köttet ser fräscht ut på utsidan men åldras snabbt inifrån.  Och mörningen, eller mognaden som gör att köttet får smak uteblir. Det här visar en avhandling som Åsa Lagerstedt Norström från Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU.
Allt vårt renkött är vacumförpackat och fryst, för bästa hållbarhet. Vacumförpackningen gör också att mörningen fortsätter även hemma i kylskåpet och köttet får en bättre kvalitet.

This entry was posted in Renbiten @en. Bookmark the permalink.