Aktiviteter sommar

Reportage i Hemmets veckotidning nr 46Renbiten erbjuder flera olika upplevelser, där du kan få njuta av den fantastiska fjällnaturen, våra renar och den samiska kulturen. Allt anpassat efter årstid och dina önskemål. Här har det levt och verkat samer i tusentals år. Här finns renens betesmarker och mängder av spår från samernas verksamhet från både dåtid och nutid.

Här presenteras några av de guidade dagsturer som vi erbjuder sommartid. Arrangemang som passar familjen, de gamla eller unga, för företaget eller kanske för att fira något jubileum. Alla guidningar anpassas efter gästernas förmåga och våra tama renar följer oss på de flesta av våra guidningar.

OBS! Aktiviteterna bokas senast 16,00 dagen innan.
Priset är satt efter ett minimum av 4 deltagare. 

Vi erbjuder även flerdagars arrangemang. Läs mer under fliken ”Upplevelsepaket”

För oss är det mycket viktigt att bevara de samiska kunskaperna och traditionerna samtidigt som vi vill erbjuda en positiv upplevelse som ni kan bära med er länge.
Kontakta oss gärna, så vi kan skapa en upplevelse som passar just er!


 Taste of sápmi

IMG_1738

Vill ni uppleva det samiska köket och få en upplevelse för alla sinnen?
Under 2-3 timmar varvar vi berättelser kring den fantastiska matkulturen,  samtidigt som ni får njuta av en mängd olika samiska rätter, tillagade över elden. En middag och upplevelse som ni kommer att minnas länge.

Fredagar kl. 18.00
Pris: 690 kr per person.
(barnpriser, kontakta oss) 

Vill ni slippa åka hem?
Övernatta i våra kåtor på renskinn till knastret från eldstaden.
Pris: 1000 kr/ kåta och natt.
Frukostkorg med bl.a. olika produkter från renen: 100 Kr / person.


Livet som renskötare under åtta årstider

1385801_592305024148463_1762508603_nVandra tillsammans med oss och våra tama renar till en av våra kåtor, där vi sitter på renfällar kring eldstaden. Under ca 2-3 timmar kommer ni att få uppleva och lära om den samiska kulturen och hur en renskötares vardag kan se ut under de åtta årstiderna.  Till detta serveras samiskt kaffe kokt över elden och en mängd olika samiska delikatesser. 

Torsdagar kl. 14,00-16,00
Pris: 390 kr/person, 250 kr/barn 6-12 år. 150 kr/ barn 2-5 år


 Renen- ett fantastiskt djur

Kärlek!!!Träffa våra tama renar och prets små kalvar. Upplev känslan när de kommer och äter ur dina händer och hur mjuk deras päls och mule är. Lär om vilket fantastiskt djur renen är och hur väl anpassad den är för att klara ett arktiskt klimat. Visste du t.ex att renen klarar av att se sådant som vi själva inte klarar?

Tisdagar, onsdagar, torsdagar och fredagar kl. 10,00-11,00
Pris: 140 kr/person


Vandra tillsammans med renar

IMG_7366Vandra tillsammans med renar i riktig gammelskog, där myrstackarna är lika höga som dig själv och där laven hänger tjock från trädstammarna. En favorittur för barnen, då vi ibland leker kurragömma med renarna. Vi fikar tillsammans och  lyssnar till berättelser om samekulturen.

Onsdagar och fredagar kl 14,00-16,00
Pris: 390 kr/ person. 250 kr/Barn 6-12 år 150 kr/ barn 3-5 år.


Duvrie- Björnen

I den samiska kulturen är björnen ett heligt djur, trots att det är ett rovdjur som dödar våra renar och trots att man jagade den.
Följ oss till ett äkta björnide, lär om björnen och renskötseln under våra förfäders tid och nu.
Visste ni att det fanns speciella riter att följa när man t.ex. jagade björnen.
Till björnidet är det ca 45 minuters vandring.

Tisdagar kl 13,00- 17,00
Pris: 490 kr/ person. 290 kr/Barn 6-12 år. 


Maadther Ajjas sommarviste

Utsikt över Grövelsjön

Det här är en magisk upplevelse, där ni får möta livet som renskötare på gammelfarfars tid. Vi vandrar tillsammans med våra tama renar till hans sommarkåta där han levde med sina 10 barn, drängar och hundar. I kåtan serveras en samisk måltid och kaffe kokt över elden. Vandringen till kåtan tar ca 30 minuter.
Måndagar kl. 14.00-18,00
Pris: 550 kr per pers. , barnpriser: Kontakta oss för info. 


Ol Antas boplats

Ol Antas kåta vid Grövelsjön

I början av 1900-talet var Ol Anta utplacerad ipå västra sidan av Grövelsjön för att vakta gränsen mot Norge. Vi kommer att besöka hans boplats och fascineras till hur hans liv kan sett ut. Sommaren 2016 hittade vi tillsammans med en arkeolog ännu en kåtaplats som vi också kommer att besöka.

Kontakta oss för mer information och Bokning. 


 Vandra i samernas spår-en historisk vandring

Ol Antas kåta vid GrövelsjönI området kring Grövelsjön finns en mängd olika spår av både historisk och nutida renskötsel. Här finns både fångstgropssystem, mjölkningsvallar och gamla samiska boplatser.
Under vandringen tillsammans med  våra tama renar, lär ni er läsa av naturen och se vad som är naturligt eller vad som är skapt av människan. Ni får också lära om hur det hårda livet som renskötare är idag och hur det såg ut när våra förfäder levde. Under vandringen njuter vi av samiskt kaffe och en enklare samisk måltid.
Kontakta oss för mer information och bokning!


 Bildföredrag

Kalvmärkning vid GrötvallsjönÄr ni nyfiken på hur det samiska året ser ut, se årstidernas växlingar och höra berättelser om hur det är att leva som renskötare i Sveriges sydligaste sameby.
Vecka 34-38 har vi bildföredrag på STF Grövelsjöns Fjällstation.
Förbokning behövs inte, men betalning sker vid fjällstationens reception.
Välkomna!
Onsdagar kl. 20.30. (ca 1 timmes föredrag)