Hur mycket är vi beredda att betala för kött?

IMG_1735

Läste en artikel om Kobe kött, ett kött som kostar upp till 5000 kr/kg. Oj spännande, tänkte jag och läste vidare. 5000 kr, när en del kunder tycker att renköttet har ett högt pris, trots att det inte ens är en 10 del av Kobeköttets pris.

Ännu mer spännande blev det när jag läste vidare.
Kobekossor får endast födas upp i Kobe där det finns ett bergsklimat med ren luft och vatten. De innehåller en hög andel omega 3 fett. De får en individuellt anpassad kost och köttet är väldigt mört. Dessutom ryktas djuren dagligen. För att få kallas Kobe måste köttet ha en kraftig marmorering av fett.  Köttet transporteras sedan från Japan till hela världen.

För mig låter det som renköttet är ännu bättre!!
Renarnas levnadsförhållanden är att vandra ”fritt”mellan fjäll och skog i en miljö med ren luft och friskt vatten. De får en mycket väl anpassad kost, eftersom de själva väljer fritt vad de vill äta. Renen är dessutom ett djur som är mycket noga med vad de äter.
Renköttet innehåller endast omega 3 fett, inte ”en hög grad” som Kobe djuren har.
De ryktas inte men får massage och behandling dagligen av naturens egna krafter. Dessutom en fantastisk motion. Renköttet är oerhört mört och behöver inte ens hängmöras. En kund sa en gång ” nu har jag upptäckt att renen är det enda djuret som enbart består av fileér” (detta efter att han provat både filé, entrécote och innanlår). Det är väl marmoreringen som är skillnaden mellan Kobe och Renköttet, men i mitt tycke så är renköttet tillräckligt saftigt och mört. I Norge utgavs för ett tag sedan en rapport som visade att renköttet troligen var världens hälsosammaste kött och skulle kunna klassas som hälsokost.
Dessutom finns ingen möjlighet för samebyarna att öka mängden renkött, eftersom varje sameby har ett maximalt antal djur som de får ha, oavsett hur många som försvinner till ex. rovdjuren. Renköttet kommer därigenom alltid att vara ett exklusivt kött. Renköttet finns också på mycket närmre håll än Japan…

Så, hur mycket är vi beredda att betala för renköttet??
Här är länken till artikeln:

http://www.dn.se/sthlm/kobekottet-har-kommit-till-stockholm/

 

Det här inlägget postades i Renbiten. Bokmärk permalänken.