Unika textilier, nytt i butiken

 Nytt i butiken är unika textilier med mönster framtaget av Sven-Åke Risfjell. Otroligt vackra löpare, handdukar och kuddfodral, där mönstret härstammar från en daaskoe, väska som männen bär i sitt bälte i sydsamiskt område. 

För några år sedan hittade Sven-Åke denna speciella daaskoe, som gått i arv i många generationer, exkat hur gammal den är vet ingen. Ägaren till den var Marsfjälls nåjden- en anfader till vår familj. Nåjden är samernas motsvarighet till indianernas medicinman och schamanerna i Sibirien.

Sven-Åke Risfjell från Vilhelmina har slöjdat i halva sitt liv och är idag en av de riktigt stora slöjdarna. Han beskriver att fyndet är lika mäktigt som att hitta en ny pyramid i öknen. Mönstret har han sedan använt i sin slöjd och nu även i de speciellt framtagna textilier som designats och som vi fått äran att sälja.

This entry was posted in Renbiten @en. Bookmark the permalink.