Risning av kåtan enligt samisk tradition, den 16-19 juni 2013

Var med oss när vi risar om den torvkåtan där Peters farfar bodde med sina 10 barn. Allt enligt gammal samisk tradition. Följ oss och plocka vårens första späda örter som vi sedan njuter av tillsammans under en samisk måltid. Under tiden vi arbetar får ni lyssna till berättelser om samernas liv, från förr och nu, ni får lära om hur man kan överleva när vädrets makter överaskar och njuta av olika samiska måltider tillagade över den öppen elden. Vill Ni lära Er att kasta soepinjhe, lasso så finns möjligheten till det.

Här får ni också en unik upplevelse, att övernatta i kåtan under midnattssolens sken. Det är stor möjlighet att ni kommer att vakna till när renvajorna kallar på sina nyfödda kalvar. Njut av utsikten och den otroliga fjällnaturen. Vill ni fiska finns den vackra Grövelsjön på gångavstånd från kåtan. Här finns riktigt fina fjällrödingar och öringar att njuta av.

Program för den 30-31 maj 2011

Dag 1
Vi möts vid Renbiten för gemensam avfärd till platsen där vi ska skära riset, därefter vandrar vi i ca 40 minuter i en otroligt vacker natur med de norska fjällen i förgrunden.  Tillsammans hjälps vi åt att risa kåtan inför sommaren, helt enligt samisk tradition, plockar samiska örter och förbereder middagen. Vi äter både lunch och middag tillsammans, tillagad på öppen eld, till berättelser om den samiska kulturen och livet som renskötare. Eftermiddagen och kvällen överlåter vi åt er att njuta av i enskildhet, för att sedan övernatta i kåtan. Varför inte vandra upp i fjällen under midnattssolens sken eller prova fisket i Grövelsjön. Under kvällen kan ni också njuta av olika samiska läckerheter som torkat renkött, korv etc. till eldens knaster.

Dag 3
Frukost tillagar ni enskilt eller tillsammans allt efter överenskommelse i kåtan. För den som vill finns möjlighet till dusch och bastu vid fjällstationen.

I priset ingår:

  • Två samiska måltider tillagade och serverade i naturen.
  • Övernattning i kåtan.
  • Sovsäckar och övrig utrustning för övernattningen i kåtan
  • Kaffe/te och olika samiska tilltugg att njuta av under kvällen/natten.
  • Fiskekort och fiskeutrustning.
  • En heldag med samekulturen till berättelser och upplevelser utöver det vanliga. Ni också får möjligheten att uppleva tystnaden, lugnet och rofylldhet för själen Allt presenterat i en storslagen fjällnatur.
  • Frukost tillagad i kåtan
  • Möjlighet till dusch etc. innan avfärd vid fjällstationen.

Självklart kan du bygga på din upplevelse, så att den passar dig och dina önskemål.

This entry was posted in Arrangemang, Sommar. Bookmark the permalink.