Aktiviteter sommar

Renbiten erbjuder flera olika upplevelser, där du kan få njuta av naturen och den samiska kulturen, anpassade efter årstid, väder och efter dina önskemål. Här i området har det levt och verkat samer i tusentals år. Här finns renens betesmarker och mängder av spår från samernas verksamhet från både dåtid och nutid. Här finns möjligheten att uppleva tystnad, lugnet och möjlighet för själen att få ro. Allt presenterat i en storslagen fjällnatur.

Här presenteras några av de guidade dagsturer som vi erbjuder sommartid. Arrangemang som passar familjen, de gamla eller unga, för företaget eller kanske för att fira något jubileum. Alla guidningar anpassas efter gästernas förmåga.

OBS! Aktiviteterna bokas senast dagen innan.

Vi erbjuder även flerdagars arrangemang. Läs mer under fliken “Upplevelsepaket”

För oss är det mycket viktigt att bevara de samiska kunskaperna och traditionerna samtidigt som vi vill erbjuda en positiv upplevelse som ni kan bära med er länge.
Kontakta oss gärna, så vi kan skapa en upplevelse som passar just er!

 

Samerna de åtta årstidernas folk

1385801_592305024148463_1762508603_nVandra tillsammans med oss och våra tama renar till en av våra kåtor, där vi sitter på renfällar kring eldstaden. Under ca 2-3 timmar kommer ni att få uppleva och lära om den samiska kulturen, hur en renskötares vardag kan se ut och om det fantastiska djuret, renen. Till detta serveras samiskt kaffe kokt över elden och en mängd olika samiska delikatesser. 

Pris: 350 kr/person, 250 kr/barn 6-15 år.
Antal: 4-10 gäster.


 Vandra i samernas spår-en historisk vandring

Ol Antas kåta vid GrövelsjönI området kring Grövelsjön finns en mängd olika spår av både historisk och nutida renskötsel. Här finns både fångstgropssystem, mjölkningsvallar och gamla samiska boplatser.
Under vandringen tillsammans med oss och våra tama renar, lär ni er läsa av naturen och se vad som är naturligt och vad som är skapt av människan. Ni får också lära om hur det hårda livet som renskötare är idag och hur det såg ut när våra förfäder levde. Under vandringen njuter vi av samiskt kaffe och olika delikatesser från renen.

Måndagar och fredagar kl 12.00-16.00
Pris: 890 kr/person
Antal: 4-10 gäster.


Renen- ett fantastiskt djur

Kärlek!!!Träffa våra tama renar och upplev känslan när de kommer och äter ur dina händer och hur mjuk deras päls och mule är. Lär om vilket fantastiskt djur renen är och hur väl anpassad den är för att klara ett arktiskt klimat. Visste du att renen klarar av att se sådant som vi själva inte klarar?
Tisdagar, onsdagar och torsdagar kl. 10,00-11,00
Pris: 120 kr/person
Antal: 4-20 personer.


Vandra tillsammans med renar

IMG_7366Upplev hur det är att komma renen riktigt nära, när vi vandrar tillsammans i vår vackra fjällnatur. En favorittur för barnen, då vi ibland leker kurragömma med renarna. Vi fikar tillsammans och fascineras av berättelser om samekulturen.

Tisdagar och torsdagar  kl 14,00-16,00
Pris: 350 kr/ person. 250 kr/Barn -12 år.
Antal: 4-20 gäster.


 Bildföredrag

Kalvmärkning vid GrötvallsjönÄr ni nyfiken på hur det samiska året ser ut, se årstidernas växlingar och höra berättelser om hur det är att leva som renskötare i Sveriges sydligaste sameby.
Vecka 35-38 har vi bildföredrag på STF Grövelsjöns Fjällstation.
Förbokning behövs inte, men betalning sker vid fjällstationens reception.
Välkomna!
Onsdagar kl. 20.30. (ca 1 timmes föredrag)