Aktiviteter sommar

Renbiten erbjuder flera olika upplevelser, där du kan få njuta av naturen och den samiska kulturen, anpassade efter årstid, väder och efter dina önskemål. Här har det levt och verkat samer i tusentals år. Här finns renens betesmarker och mängder av spår från samernas verksamhet från både dåtid och nutid. Här finns möjligheten att uppleva tystnad, lugnet och möjlighet för själen att få ro. Allt presenterat i en storslagen fjällnatur.

Här presenteras några av de guidade dagsturer som vi erbjuder sommartid. Arrangemang som passar familjen, de gamla eller unga, för företaget eller kanske för att fira något jubileum. Alla guidningar anpassas efter gästernas förmåga och våra tama renar följer oss var vi än går.

OBS! Aktiviteterna bokas senast 16,00 dagen innan.

Vi erbjuder även flerdagars arrangemang. Läs mer under fliken “Upplevelsepaket”

För oss är det mycket viktigt att bevara de samiska kunskaperna och traditionerna samtidigt som vi vill erbjuda en positiv upplevelse som ni kan bära med er länge.
Kontakta oss gärna, så vi kan skapa en upplevelse som passar just er!

Maadther Ajjas (gammelfarfars) sommarviste

Utsikt över GrövelsjönDet här är en magisk upplevelse, där ni får möta livet som renskötare på gammelfarfars tid. Vi vandrar tillsammans med våra tama renar till hans sommarkåta där han levde med sina 10 barn, drängar och hundar.
I kåtan serveras en samisk måltid och kaffe kokt över elden
Måndagar kl 13-17
Pris: 790 kr.
Antal: 4-10

Samerna de åtta årstidernas folk

1385801_592305024148463_1762508603_nVandra tillsammans med oss och våra tama renar till en av våra kåtor, där vi sitter på renfällar kring eldstaden. Under ca 2-3 timmar kommer ni att få uppleva och lära om den samiska kulturen, hur en renskötares vardag kan se ut och om det fantastiska djuret, renen. Till detta serveras samiskt kaffe kokt över elden och en mängd olika samiska delikatesser. 

Onsdagar kl. 14-16
Pris: 350 kr/person, 250 kr/barn 6-12 år. 150 kr/ barn 2-5 år
Antal: 4-10 gäster.


 Vandra i samernas spår-en historisk vandring

Ol Antas kåta vid GrövelsjönI området kring Grövelsjön finns en mängd olika spår av både historisk och nutida renskötsel. Här finns både fångstgropssystem, mjölkningsvallar och gamla samiska boplatser.
Under vandringen tillsammans med  våra tama renar, lär ni er läsa av naturen och se vad som är naturligt eller vad som är skapt av människan. Ni får också lära om hur det hårda livet som renskötare är idag och hur det såg ut när våra förfäder levde. Under vandringen njuter vi av samiskt kaffe och en enklare samisk måltid

Fredagar kl 10.00-14.00
Pris: 790 kr/person
Antal: 4-10 gäster.


Renen- ett fantastiskt djur

Kärlek!!!Träffa våra tama renar och upplev känslan när de kommer och äter ur dina händer och hur mjuk deras päls och mule är. Lär om vilket fantastiskt djur renen är och hur väl anpassad den är för att klara ett arktiskt klimat. Visste du att renen klarar av att se sådant som vi själva inte klarar?
Tisdagar, onsdagar och torsdagar kl. 10,00-11,00
Pris: 140 kr/person
Antal: 4-20 personer


Vandra tillsammans med renar

IMG_7366Upplev hur det är att vandra tillsammans med renar i riktig gammelskog, där myrstackarna är lika höga som dig själv och där laven hänger tjock från trädstammarna. En favorittur för barnen, då vi ibland leker kurragömma med renarna. Vi fikar tillsammans och fascineras av berättelser om samekulturen.

Tisdagar och torsdagar  kl 14,00-16,00
Pris: 350 kr/ person. 250 kr/Barn 6-12 år 150 kr/ barn 3-5 år.
Antal: 4-20 gäster.


Taste of sápmi

IMG_1738

Vill ni uppleva det samiska köket och få en upplevelse för alla sinnen?
Under 3-4 timmar varvar vi berättelser kring samekulturen samtidigt som ni får njuta av en mängd olika samiska rätter, tillagade över elden. En upplevelse som passar perfekt för speciella tillfällen eller jubileum.
Kontakta oss för mer information och priser.


 Bildföredrag

Kalvmärkning vid GrötvallsjönÄr ni nyfiken på hur det samiska året ser ut, se årstidernas växlingar och höra berättelser om hur det är att leva som renskötare i Sveriges sydligaste sameby.
Vecka 34-38 har vi bildföredrag på STF Grövelsjöns Fjällstation.
Förbokning behövs inte, men betalning sker vid fjällstationens reception.
Välkomna!
Onsdagar kl. 20.30. (ca 1 timmes föredrag)