Renbiten på Idre fjälls julmarknad

I morgon är det dags för årets julmarknad på Idre fjäll. Som vanligt finns vi med bland utställarna. Här hittar ni de perfekta julklapparna och det goda renköttet till julbordet. Julmarknaden håller på mellan kl. 13-17, men det finns även andra aktiviteter både före och efter marknaden, som ex. att träffa tomten, åka släde mm.
Välkomna!

Publicerat i Renbiten | Lämna en kommentar

Nu bär det iväg till Stockholm med renkött

IMG_1735På lördag kommer vi till Stockholm med leverans av årets renkött. Allt är förpackat, märkt och fruset, så det är bara att stoppa in i frysen. Det finns också fjällfisk, rökta produkter mm.
Än finns möjlighet att göra en sista minuten beställning. Kontakta oss för mer information.Tel. 070-5779376

Publicerat i Renbiten | Lämna en kommentar

Nu har vi haft årets sista renskiljning…

 

Idre samebys sista renskiljning för året Idre samebys sista renskiljning för året

Det är med glädje vi konstaterade att några fler procent av våra renkalvar har överlevt sommaren och hösten. Även om det är en väldigt liten ökning, så känns det i alla fall skönt eftersom det i flera år stadigt minskat.

Dalatidningar var där för att göra ett reportage och filmade samtidigt under arbetet. Det var en mycket trött dotter som kom hem med träningsvärk i hela kroppen efter att ha kämpat hela dagen.

Vill ni se filmen och läsa vad som står i tidningen, gå in på sidan http://www.dt.se/dalarna/alvdalen/fler-renkalvar-har-overlevt

Publicerat i Renbiten | Lämna en kommentar

Renköttet gör dig sund och vacker!

IMG_3369Att renköttet är oerhört nyttigt och gott visste nog många, men nu har norska forskare även visat att renköttet är “rena hälsobomben”, då man fann naturligt Taurin i det. Taurin är en organisk syra som vi behöver bl.a i vår galla. Taurin ökar bl.a. blodinnehållet och syresätter därmed musklerna bättre. Detta minskar muskeltrötthet, ökar uthålligheten och prestationsförmågan. Det motverkar också de negativa effekterna från koffein. Visst är det spännande?!

Vill du läsa mer besök sidan: http://www.nrk.no/nordland/forsker-fant-helsebombe-i-reinkjott-1.6988217

Publicerat i Renbiten | Lämna en kommentar

Nu är det dags att beställa årets renköttskartonger!

IMG_1735Den 13-14 december planerar vi att göra en resa till Göteborg och Eksjö området. Det innebär att det är hög tid om du vill beställa våra renköttskartonger. Senast den 15 november måste vi ha din beställning, men ju tidigare desto bättre. Först till kvarn gäller.
Kontakta oss via kontaktformuläret på hemsidan, via mail info@renbiten.se eller ring oss på tel. 070-5779376. Vi kommer även att göra en resa till Stockholmsområdet, men återkommer med datum om detta.

Självklart går det bra att beställa från vårt övriga sortiment. Kontakta oss, så skickar vi en sortimentslista.

 

Publicerat i Renbiten | Lämna en kommentar

Smak på Sápmi- vinnare i Årets Svenska Måltidslitteratur

Smak på sapmiVad stolt vi är!
Den bok som vi delvis var med att skapa har fått pris som Årets Svenska Måltidslitteratur!! Häftigt!
Motiveringen lyder: “Ett tomrum är fyllt! Äntligen ser vi den samiska matskattens rikhaltighet, från “Gurpi” till “Gáhkku”, nerkokt till en kompakt smakstark volym av smått historisk karaktär har Smak på Sápmi utsett som Årets Svenska Måltidslitteratur”.
​[Läs pressutskick]

Vi hoppas att många fler vågar uppleva det fantastiska renköttet och att prova andra, nya detaljer från renen. Inte enbart renskav, filé och rökt renbog.
Självklart finns boken att beställa eller köpa i vår butik.
Välkomna!!

Publicerat i Renbiten | Lämna en kommentar

Nytt i butiken!

Ny bok om sydsamiska bällingskorSydsamiska bällingskor i ny bok!
Lena Persson är en av Sapmis duktigaste slöjdare och har nyligen kommit ut med en bok om sydsamiska bällingskor.

Genom intervjuer från hela det sydsamiska området så har Lena kunnat ge beskrivningar på sex olika skomodeller på hur man slaktar, torkar, bereder, mönster mm. Att det fanns så många variationer överraskade många och nu finns, tack vare Lena Persson, kunskaperna bevarade för framtiden.
Självklart finns boken till försäljning i vår butik.

Vill ni läsa mer? Besök http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=2327&artikel=5979427

Publicerat i Renbiten | Lämna en kommentar

Idag är det kaffets dag!

 

Vad är mer avkopplande än eldens knaster?!Idag är det kaffets dag. Utav alla kaffesorter, så finns det ingen högre favorit än kokt kaffe. Peter rekommenderar att:
Helst ska kaffet kokas över öppen eld och viktigast av allt. Det måste få ta tid att koka kaffet. En stund av stillhet medan elden tar sig, vattnet kokar upp och sedan väntan på att sumpen sakta får sjunka till botten. En tid för reflektion och avkoppling och där en bit torkat renkött lyfter smaken till himmelska höjder.
Näst efter den favoriten, så är det för Peter att tidigt på morgonen dricka sin kopp i stillhet innan huset vaknar och helst med en av sin mammas hembakta bullar. Efter det rekommenderas att krypa ner i sängen och slumra till en stund till.

I vår butik serverar vi idag hembakade äppel- och blåbärspajer med kokt kaffe och en torkad bit renkött i koppen. Välkomna!

Publicerat i Renbiten | Lämna en kommentar

Nyhet, färskt renkött!

IMG_1735För första gången på många år så har vi Sarvslakt!
Det innebär att vi erbjuder färskt renkött från Septemberslaktad ren (finns knappast något godare).
Här finns möjlighet att köpa helkropp, renköttskartonger fyllda med stekar, renskav och färs, eller enbart detaljer. Välkomna!

Publicerat i Renbiten | Lämna en kommentar

Jakt rea i butiken!!

Vad är mer avkopplande än eldens knaster?!Nu drar jakten igång och vad kan vara bättre att fylla säcken med än Gorpi, produkten som vi vann TV4´s program “Sveriges skönaste gårdar”, rökt renbog och torkat renkött. Det finns knappast något godare än att steka Gorpi över öppen eld och äta på smörgåsen!
Just nu erbjuder vi Gorpi och rökt renbog och härliga ylletröjor till 10% rabatt.
Perfekt till jakten eller fjällvandringen.

Välkomna!

Publicerat i Renbiten | Lämna en kommentar