Vi önskar alla en glad påsk!

Påsken är en härlig helg, som för mig symboliserar mycket god mat, gemenskap och ljus. Nu är våren riktigt på väg!
Just nu har vi 10% på alldeles nyrökt renstek och rökt renbog, perfekt för påskmiddagen eller som matsäck på skidturen.
Våra öppettider är
Skärtorsdag: 10-18
Långfredag: 10-16
Påskafton: 10-16
Påskdag: 9-14

Vi önskar alla en riktigt härlig påsk!

.

Publicerat i Renbiten | Lämna en kommentar

Renbiten har blivit återförsäljare Tentipi kåtor

TentipiRenbiten har blivit återförsäljare till Tentipi!
Deras kåtor är något som vi använt privat i många år och vår erfarenhet är att de  är bäst. Även våra renkalvar ser ut att vara nöjda, eftersom de numer huserar i en av våra gamla kåtor.

Att få sova i kåta är något av det härligaste som finns. Att sitta kring elden, lyssna till regnet som faller utanför och knastret från eldstaden. Få tillfällen inspirerar så mycket till familjegemenskap och till berättande som att sitta tillsammans kring en eldstad. Det är, här som iallafall vi, lär om gamla förfäders bravader och minnen blir extra starka.

Förutom att vi säljer deras produkter, så finns även möjligheten att hyra kåtorna och annan utrustning. Kanske ett nytt litet sommaräventyr för familjen.

Publicerat i Renbiten | Lämna en kommentar

Seriepremiär av “Vår samiska kamp” på SVT 1

I kväll är det premiär på SVT´s film “vår samiska kamp”.
I sex avsnitt skildras samernas situation idag men också ur ett historiskt perspektiv. I sex avsnitt få vi möta människor från hela Sápmi som kämpar för den samiska identiteten och kulturen.

Seriepremiär av “Vår samiska kamp”

 

Publicerat i Renbiten | Lämna en kommentar

Ny upptäckt av forskare i Norge.

bild kraftledningarI Norge har nyligen forskare upptäckt att renar upplever ljus på ett annorlunda sätt, där den använder sig av ultraviolett ljus som vi människor inte kan se. Vid kraftledningar bildas ultravioletta gnistor, som förstärks och reflekteras mot snön. Det här tros vara anledningen till att renen inte vill vara i närheten av kraftledningar.

Läs mer på http://www.nrk.no/kanal/nrk_sapmi/1.11604262

Man lär så länge man lever…

Publicerat i Renbiten | Lämna en kommentar

Jon Henrik Fjällgren fick alla ögon att tåras i TV3´s tävling “Talang”

Jon-Henrik
Jon-Henrik Fjällgren, renskötare från Mittådalens sameby, tävlade med sin jojk i lördags i TV3´s program “talang”. Han berättar att jojken kom till honom efter att hans bäste vän dött. En helt fantastisk jojk!  Vi håller tummarna för Jon Henrik!!

Publicerat i Renbiten | Lämna en kommentar

Nu är boken alla väntat på snart här!!

Smak på sampmi
Unders samiska veckan i Umeå är det boksläpp på en unik mat- och kunskapsbok Samiska mattraditioner och recept är till stor del muntliga. I boken ”Smak på Sápmi” samlas kunskaperna på ett sätt som ingen annan tidigare gjort i Sverige. Renbiten har haft äran att få vara med i framställningen av boken genom den workshop som var här i Grövelsjön i våras. Nu äntligen är den klar!! Det blir med spänning vi åker upp till Umeå och får se resultatet. Självklart kommer boken att finnas till försäljning i vår butik.

Publicerat i Renbiten | Lämna en kommentar

Lopme Naestie 10 års jubileum!!

Loopmenaestie

På torsdag den 27 februari invigs årets Lopme Naestie, de samiska fest och kulturdagarna i Funäsdalen. I år firar de 10 års jubileum och programmet är fullspäckat! Här finns konstutsällningar, jojkworkshop för barnen, renrajd, föreläsningar, filmvisningar, lassokastartävling, renrace och mycket, mycket mer! Dessutom kommer Sofia Jannok att jojka i kyrkan på fredag kväll. Något som iallafall inte vi kommer att missa. .Besök deras hemsida www.lopmenaestie.se och läs mer.

Publicerat i Renbiten | Lämna en kommentar

Jon-Henrik Fjällgren fick alla att gråta i TV3´s talangjakt

 Inte ett öga var torrt när Jon-Henrik framför sin jojk som han gjort till sin bäste vän efter att han gått bort. Över 50 000 visningar på You tube mindre än ett dygn efter att TV3´s program Talang! Det säger mycket vilken fantastisk jojk det är. Besök https://www.youtube.com/watch?v=woEcdqqbEVg&sns=fb&app=desktop och njut!

Publicerat i Renbiten | Lämna en kommentar

Fira samernas nationaldag!

Torsdagen den 6 februari är det samernas nationaldag.
För oss är det självklart att äta renköttsoppa med nybakad stompsmörgås på nationaldagen. Det gör vi gärna tillsammans med er. Dessutom bjuder vi på kaffe och olika delikatesser från det samiska köket. Här finns också Celinas tipspromenad, lassokastning och våra renkalvar Lovis och Vitje som kommer på besök.
Vi har öppet 10.00-18.00
Välkommen!

Publicerat i Renbiten | Lämna en kommentar

Vinterbröllop!

Att vara inbäddad i bomullBröllop är HÄRLIGT och att det är en bröllopsboom tror jag att fler än jag upplever. Tre vigslar i januari och februari är något som vi verkligen ser fram emot. Ett vintervitt bröllop på fjället, mjukt inbäddat med all snö som kommit. Känslan av att vara på moln……

Publicerat i Renbiten | Lämna en kommentar