I väntan på en riktig tuffing!

Helena WI helgen väntas en mycket spännande tjej komma till oss. Helena Witlock är en mycket naturintresserad och äventyrslysten tjej som tydligen inte kan få nog av fjäll och äventyr.

I februari startade hon sin resa på skidor från Treriksröset och väntas alltså komma till Grövelsjön under valborgshelgen. Men, det räcker inte med äventyr för Helena. Härifrån ska hon sedan cykla, ända ner till Svinesund för att sedan byta färdsätt igen och paddla kajak hela Sveriges kust upp till Haparanda.

Men för en tuffing som Helena, räcker inte ens det!!!
I Haparanda byter hon återigen färdsätt och cyklar tillbaka till Trerikröset och ska sedan vandra hela vägen ner till Grövelsjön, där slutmålet är!!!
Om allt går som hon planerat ska hon komma tillbaka hit i oktober. Gissa om vi kommer att ordna ett välkomstfirande för henne!

Jag törs inte ens tänka tanken på hur många mil som hon avverkar!.
Dessutom så har hon torkat nästan all sin färdkost själv och vad jag hört så är hennes potatisgratäng toppad med torkad renstek en riktig hit.
Vill ni läsa mer och följa hennes så besök hennes blogg

https://turkosabandet.wordpress.com/

Publicerat i Renbiten | Lämna en kommentar

Invigning av Idres nya bibliotek

UGGLA_1

Lördagen den 18 april  klockan 11-14 är det invigning av Idres nya bibliotek på övervåningen i kommunhuset. Förutom invigningcermonier och sagostund, så kommer det att bjudas på kokkaffe och olika tilltugg från Renbiten. Välkomna!!

Publicerat i Renbiten | Lämna en kommentar

Smak på Sápmi, kan bli världens bästa historiska matbok!

Smak på sapmiBoken Smak på Sápmi är bland de nominerade i tävlingen Gourmand Cook Book Awards. Boken tävlar för Sverige i kategorin ”Världens bästa historiska matbok” och har kommit med på ”The short list”, vilket innebär ett steg närmare vinst.
Vi håller tummarna!!!
Vill ni läsa mer?
Besök http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=2327&artikel=6126976

Publicerat i Renbiten | Lämna en kommentar

Hur mycket är vi beredda att betala för kött?

IMG_1735

Läste en artikel om Kobe kött, ett kött som kostar upp till 5000 kr/kg. Oj spännande, tänkte jag och läste vidare. 5000 kr, när en del kunder tycker att renköttet har ett högt pris, trots att det inte ens är en 10 del av Kobeköttets pris.

Ännu mer spännande blev det när jag läste vidare.
Kobekossor får endast födas upp i Kobe där det finns ett bergsklimat med ren luft och vatten. De innehåller en hög andel omega 3 fett. De får en individuellt anpassad kost och köttet är väldigt mört. Dessutom ryktas djuren dagligen. För att få kallas Kobe måste köttet ha en kraftig marmorering av fett.  Köttet transporteras sedan från Japan till hela världen.

För mig låter det som renköttet är ännu bättre!!
Renarnas levnadsförhållanden är att vandra “fritt”mellan fjäll och skog i en miljö med ren luft och friskt vatten. De får en mycket väl anpassad kost, eftersom de själva väljer fritt vad de vill äta. Renen är dessutom ett djur som är mycket noga med vad de äter.
Renköttet innehåller endast omega 3 fett, inte “en hög grad” som Kobe djuren har.
De ryktas inte men får massage och behandling dagligen av naturens egna krafter. Dessutom en fantastisk motion. Renköttet är oerhört mört och behöver inte ens hängmöras. En kund sa en gång ” nu har jag upptäckt att renen är det enda djuret som enbart består av fileér” (detta efter att han provat både filé, entrécote och innanlår). Det är väl marmoreringen som är skillnaden mellan Kobe och Renköttet, men i mitt tycke så är renköttet tillräckligt saftigt och mört. I Norge utgavs för ett tag sedan en rapport som visade att renköttet troligen var världens hälsosammaste kött och skulle kunna klassas som hälsokost.
Dessutom finns ingen möjlighet för samebyarna att öka mängden renkött, eftersom varje sameby har ett maximalt antal djur som de får ha, oavsett hur många som försvinner till ex. rovdjuren. Renköttet kommer därigenom alltid att vara ett exklusivt kött. Renköttet finns också på mycket närmre håll än Japan…

Så, hur mycket är vi beredda att betala för renköttet??
Här är länken till artikeln:

http://www.dn.se/sthlm/kobekottet-har-kommit-till-stockholm/

 

Publicerat i Renbiten | Lämna en kommentar

I morgon gäller det!!

Trodde aldrig att vi skulle längta till att få se melodifestivalen, men i morgon lördag kommer hela familjen att hålla tummarna och sitta bänkade framför TV´n. Att få uppleva Jon-Henrik Fjällgren framträda med jojk och att få se bl.a. vår brorsdotter Jannie Staffansson dansa är riktigt mäktigt!! I melodifestivalen!! Vi hoppas att han kommer att  gå vidare och att han vinner ALLT! Det är han verkligen värd. Lycka till Jon-Henrik, dansarna och kören!

Publicerat i Renbiten | Lämna en kommentar

Alla hjärtans dag!

Kärlek!!!

Jag har ingen aning om hur många “temadagar” det finns i kalendern, kanelbullens dag, farsdag, fotens dag, osv. osv. Men, kan det finnas någon finare dag än “Alla hjärtans dag“? En dag tillägnad till att ge kärlek och omtanke. Även om det är viktigt att ge det varje dag, så kan det vara bra att bli lite extra påmind.

Enligt Wikipedia så kännetecknas “Kärlek” av att vilja ge villkorslöst. Vi vill ge er en härlig avkopplande stund och bjuder därför på en kopp kaffe i vår butik. Dessutom serverar vi nybakade “kärleksmums”.
Välkomna!

Publicerat i Renbiten | Lämna en kommentar

Snart är det dags!!!

Nu är det inte många dagar kvar innan Renbiten ska vara i Falun under Skid VM!
Vi kommer att finnas både i saluhallen (vid Falugatan) och i en tältkåta strax utanför, där vi kommer att servera olika samiska rätter.
Välkomna!

Publicerat i Renbiten | Lämna en kommentar

Grattis Arvid Arvidsson

Flagga_foto_350pxTack alla som gjorde vårt nationaldagsfirande så speciellt. Ni var väldigt många som kom för att fira Samernas nationaldag med oss och vi fick många härliga stunder med er gäster. Aldrig tidigare har vi sålt så mycket renköttsoppa och att det skulle vara så många som gick tipspromenaden trodde vi inte.

Den som klarade tipspromenaden bäst var Arvid Arvidsson, som vinner en helg i vår lägenhet. Arvid hade bara två fel!! GRATTIS!

Här kommer de rätta svaren:
1 Färgen på den samiska flaggan är: röd, gul, blå och grön.
2 Samernas nationaldag firades första gången år 1993
3 Sápmi sträcker sig över Sverige, Norge, Finland och Ryssland.
4 Våra tre tamrenar heter: Lovis, Vitjie och Messie
5 Att en av våra tamrenar endast har 1 horn beror på ett missöde en natt när hon i smyg försökte testa vår hängmatta.
6 Produkten Renbiten vann TV4´s program med var Gorpi.
7 Benet i frågan sitter i foten på renen.
8 Renen har 4 magar.
9 Det djur som i sägnen räddade de samiska barnen från Stalo var spindeln.
10 Storvätteshoga heter Gealtan på samiska.
11 Minoritetsspråken i Sverige är: Samiska, Jiddisch, Romani, Meänkieli
12 Våra barns önskematrätt är Kokkött av ren och klimp.

Utslagsfråga: Antalet makaroner i burken var: 495 st!!!

Publicerat i Renbiten | Lämna en kommentar

Fira samernas nationaldag!

Flagga_foto_350pxFredagen den 6 februari är det samernas nationaldag.
Dagen firas på bästa sätt genom att njuta av god samisk mat och trevligt sällskap. Om vi själva får välja så serveras kokkött av ren och hembakat bröd och det njuter vi gärna av, tillsammans med er. Dessutom bjuder vi på samiskt kaffe, med en bit torkat renkött i koppen. Ni kan också testa lassokastning, gå vår tipspromenad eller träffa våra tama renar . OBS! Vinnaren av tipspromenaden får en helg i vår lägenhet!
Vi har öppet 10.00-18.00 i butiken och guidad tur till våra renar kl. 10.00- 11.00. (bokas dagen innan)
Välkommen!

Publicerat i Renbiten | Lämna en kommentar

I morgon blir det SPÄNNANDE!

Flytt av renarna

Våra renar Vitjie och Lovis har blivit uppfödd med nappflaska,och är inte säker på vad de är, kanske människa eller möjligen hund, men absolut inte en ren. De är helt övertygad om att renar är livsfarliga och allra bäst är att hålla sig på behörigt avstånd. I morgon ska Peter, Lovis och Vitjie  tillsammans försöka få alla renarna att följa med till vårt rengärde. I bästa fall, en renhjord på närmare 3000 renar.

Det är en otroligt mäktig känsla att ha en så stor renhjord bakom sig, men det måste vara ännu häftigare för Vitjie och Lovis. Att flytta renhjorden på det sättet är inget nytt, men om det fungerar med våra tamrenar har vi ingen aning om. Vi håller tummarna!!

Publicerat i Renbiten | Lämna en kommentar